Családi örökség

EMULZIÓVAL BEKENT PAPÍRLAPOKRÓL – Kincses Károly életrajzíró

Schäffer Ármin emlékezete

” Gondoltak-e már arra, hogy milyen világ csudája egy fénykép? Jön a papírgyárból egy tekercs papír, azt leöntik valamely fényérzékeny anyaggal, s arra a fényképész ráenged néhány másodpercnyi fényt, majd előhívja. Attól fogva ezt már senki nem gondolja egy kis darab emulziós papírnak, hanem azzá lesz, amit ábrázol, azonosul a témájával. Így lesz a papírból ember, esemény, ház vagy más. Mindezt a csodát pedig a fényképész teszi, akiről általában semmit nem tudni, főleg egy bizonyos idő elteltével. Most sincs könnyű dolga a késői életrajzírónak, aki egy rejtőzködő életű embert jószerivel csak a hátramaradt alkotásain keresztül ismer, s ennek a nagyon kevésnek segítségével kell érvényes dolgokat leírnia.

Pedig nem akárkiről van szó, hanem Ő Kir. Fensége József főherceg udvari fényképészéről, Schäffer Árminról, akiknek fiai Schäffer Gyula (1902-1939) és Schäffer Sándor szintén fényképészek lettek.

A Budapesti Fényképészek és Fényképnagyítók Ipartestületében megbecsült tagja volt a korabeli fotográfusok társadalmának.

Schäffer Ármin egy kicsit kiváltságosabb volt ezeknél a közönséges, “mezei képészeknél”, ő udvari fényképész volt. Minden esemény előtt, mely a Habsburg család magyarországi ágával megesett és az megörökítésre méltónak találtatott, ment a telefon Herr Schäffernek: ekkor és ekkor a megfelelő öltözékben jelenjék meg itt és itt. További információk a helyszínen a hoppmestertől. Nem tréfa, nagyjából ilyen volt az urak kiváltságos fényképészének lenni régen, s most sem sokban különbözik ettől. Mert fénykép, az kell!

Schäffer ily módon készíthette el legfontosabbnak tartott sorozatait IV. Károly koronázásáról 1916. december 30-án, a Magyar Kir. Koronaőrség laktanyájáról 1913-ban, az udvarlaki őrség sorakozójáról a volt Teleki palota előtt 1917-ben, majd Károlyról és családjáról, köztük a fürtös fejű, világítóan szőke Ottóról, a szép Zita királynéról…. ”

Ő a dédapa. A teljes történet fotókkal együtt album formájában hamarosan megjelenik…

Vélemény, hozzászólás?